Питання-відповіді Інтерв'ю Всі записи

1

Шестерова Яна, користувач 1ua
Яна Шестерова
Тема: Правоохоронна діяльність
САМОУПРАВСТВА НЕ БУЛО

У “Трибуні праці” за 13 липня опублікований матеріал Лесі Туровської “Ні!” Акту самоуправства”.

Хочу уточнити важливі деталі в історії з дорожними бетонними плитами у с. Федорівка, які відвойовували місцеві жителі, як вони думали, в невідомих любителів поживитись чужим добром.

На місце події виїжджав не тільки я, як голова селищної ради, а й спеціально сформована комісія райдержадміністрації. Як виявилось, насправді ця “бетонка” (всього 1400 кв.м) належала до майна колишнього колгоспу ім. Комінтерну (внутрішньогосподарські дороги) і була свого часу розпайована, як все майно цього господарства. Вона ввійшла до майнових паїв кількох колишніх колгоспників, які й продали її новим власникам. Саме представники останніх і приїхали забрати плити, на які мають повне право.

Проте, зважаючи на конфліктну ситуацію, а також на те, що тверде покриття дійсно потрібно в цьому місці Федорівки, ми домовились з новими власниками бетонних плит, що селищна рада викупить їх за балансовою вартістю (сума не надто значна – 4,5 тис.грн.), винісши це питання на найближчу сесію.

Звичайно, ми вдячні жителям села за їх пильність, громадянську небайдужість і активну життєву позицію. І хоч в даному випадку в діях приїжджих не було жодного злого умислу, проте, зрештою, результат конфлікту позитивний: дорога залишиться у селі...

Олександр ПОЛІЩУК, Іванківський селищний голова.

Вирізка з газети: http://www.tribunapr...

23 липня 2013

Шестерова Яна, користувач 1ua
Яна Шестерова
Тема: Правоохоронна діяльність
НІХТО ТАК І НЕ ЗАСТУПИВСЯ...

Так вже склалося в нашому суспільстві, що на працівників міліції більше скаржаться, аніж задоволені їх роботою. Не можна сказати, що для громадського невдоволення нема жодних підстав: правоохоронці – такі ж представники суспільства, до лав яких іноді потрапляють випадкові асоціальні елементи. На щастя, це трапляється дуже рідко. Тому не можна судити про міліціонерів лише за окремими негативними випадками. Щоб скласти про нашу службу об’єктивну думку, необхідно хоч трохи заглибитись у її суть та деталі, звернути увагу на завантаженість працівників райвідділу міліції, які, отримуючи зовсім невисоку заробітну плату, рідко коли мають не те що повноцінну відпустку, а й вихідні. В той же час їм вдається розкривати численні злочини та правопорушення і “по гарячих слідах”, і прискіпливо працюючи над відкритими справами по кілька місяців.

Наприклад, тільки за останні пів року (станом на 11 липня) працівниками Іванківського райвідділу до кримінальної відповідальності притягнуто 140 осіб, з них 19 – заарештовані. Рівень розкриття злочинів у нашому районі – один з найвищих в області. Це при тому, що колектив правоохоронців недоукомплектований 18 спеціалістами, а обслуговувати йому доводиться два райони.

На жаль, часто буває так, що люди, які покладають на міліціонерів зависокі вимоги, самі не мають громадянської позиції, байдуже спостерігаючи за різноманітними фактами правопорушень.

Наведу останній подібний злочин, який трапився буквально на днях (10 липня), і який оперативникам вдалося розкрити за кілька годин: в центрі Іванкова, біля ринку (за магазином “Мегаполіс”, а потім біля критої двоповерхової будівлі) раніше судимі чоловіки забили до смерті жителя Жміївки за мобільний телефон і кілька десятків гривень. Дико те, що вони поверталися до жертви кілька разів, але ніхто з оточуючих не тільки не заступився за потерпілого, але навіть не звернувся до райвідділу міліціїї.

Побитого й закривавленого чоловіка близько сімнадцятої години помітив охоронець, який і зателефонував на “102”. А вже міліціонери викликали швидку допомогу. Медики відразу констатувати у потерпілого важкі травми, несумісні з життям, однак місцеві хірурги спробували його врятувати. На жаль, після проведеної операції чоловік помер...

Людина позбулася життя тільки тому, що необачно випила трохи зайвого і не зуміла дати достойну відсіч трьом відморозкам, двоє з яких знахабніли настільки, що не тільки жорстоко били безпорадну жертву, а й поверталися до неї ще двічі – спершу у пошуках грошей, вивертаючи кишені й сумки, а потім “вибиваючи” з чоловіка пін-код банківських карток. Пожива їх була невеликою: вкрадений телефон зловмисники збули знайомій за 150 гривень, які відразу пропили-проїли в магазині. Вдруге в кишенях потерпілого грабіжники знайшли 60 гривень, які пропили ще швидше. Втретє надумали поживитись вмістом банківських рахунків мешканця Жміївки, але той, хоч і отримав важкі тілесні ушкодження, назвав невірний код... Після повідомлення про злочин працівники міліції затримали вбивць буквально протягом години.

Над іншим тяжким злочином оперативникам довелось попрацювати два місяці, адже троє розбійників діяли у масках та рукавичках, які після скоєння злочину спалили разом із взуттям.

Злочинний умисел виник у трьох чоловіків, які відпочивали за Іванковим у “Мисливському домі”. Батько, син та їх знайомий вирішили поживитись грішми у літніх жителів с. Черемошна Поліського району, які нібито торгують горілкою та вином. Підготувались заздалегідь, виготовивши з шапок маски й одягнувши оранжеві рукавички.

Увечері, 30 березня, старший чоловік довіз подільників до перехрестя села, а сам проїхав трохи далі, заховавши автомобіль за 1,5 кілометра від запланованого місця злочину, в лісі. Зібравшись всі разом, рушили до хати. Один із зловмисників постукав у вікно і представився Олексієм з сусіднього монастиря, який, мовляв, прийшов за горілкою. Відчиняти вийшла жінка. Один з розбійників штовхнув її, кинув на диван і кілька разів вдарив по голові, вимагаючи віддати гроші. Інший заскочив у кімнату, де на ліжку лежав літній чоловік. Злочинець скинув його на підлогу і почав бити не тільки по голові, а й по тулубу. Саме ці тілесні ушкодження (переломи грудини, множинні переломи ребер, синці, садна та крововиливи) спричинили травматичний шок та смерть потерпілого.

А розбійники втекли, викравши у нещасних 2500 гривень та мобільний телефон, який по дорозі викинули в болото. Можливо для того, щоб жертви не зателефонували до міліції. Правда, вони не змогли цього зробити у будь-якому випадку, оскільки мобільний зв’язок в селі практично не діє.

Здобуті криваві гроші злочинці розділили між собою, а вже наступного дня дізналися, що побитий чоловік помер...

Оскільки розбійники не залишили власних слідів ні в будинку, ні поза ним, міліціонерам довелось добре попрацювати над численними версіями, просіяти масу інформації та поспілкуватись з багатьма людьми, аби нарешті вийти на слід злочинної групи. Їх потрібно було зупинити, адже нахабно спробувавши раз “легких” грошей, без жалю мордуючи безпорадні жертви, вони знову й знову виходили б на злочинний промисел...

Згадані приклади – крапля в морі тієї роботи, яку щодень доводиться виконувати працівникам міліції. В будь-якому випадку головними завданнями для нас завжди будуть захист прав і свобод людини та підтримання суспільного порядку.

Олександр РАДЧЕНКО, начальник Іванківського РВ ГУ МВС України в Київській області.

Вирізка з газети: http://www.tribunapr...

23 липня 2013

Шестерова Яна, користувач 1ua
Яна Шестерова
Тема: Правоохоронна діяльність
ПРОШУ ВИБАЧЕННЯ

Так вже сталося, що в ніч з 13 на 14 липня на власному автомобілі я занадто швидко їздив вулицями Іванкова, створюючи аварійні ситуації й заважаючи людям спокійно відпочивати. Саме через це деякі жителі селища телефонували до райвідділу міліції зі скаргами на моє занадто активне проведення часу.

Я визнаю свою вину й прошу вибачення в людей, яких я потурбував тієї ночі.

Працівники міліції, в тому числі – відділення ДАІ – провели зі мною відповідну роботу, роз’яснили, в чому я був неправий. Я дякую за те, що поставились до мене полюдськи, з розумінням. Адже часто одна толкова розмова ефективніша десятка покарань. В усякому випадку, я зробив правильні висновки. Хотів би, щоб їх зробили й ті, хто веде себе за кермом не завжди коректно.

Вадим ГРУШЕЦЬКИЙ. смт. Іванків.

Вирізка з газети: http://www.tribunapr...

23 липня 2013

Шестерова Яна, користувач 1ua
Яна Шестерова
Тема: Правоохоронна діяльність

Багатьом просто пощастило…

Нововведений податок на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки, – і нині на вустах у багатьох потенційних платників. Бо вже до 1 липня, згідно зі статтею 265 Податкового кодексу України (якою передбачено норми і порядок стягнення згаданого податку), фізичним особам, які володіють квартирами з житловою площею понад 120 м. кв., будинками з житловою площею більше 250 м.кв. та більше, ніж одним об’єктом житлової нерухомості, повинні надійти відповідні повідомлення-рішення від органів державної податкової служби. Термін оплати – 60 днів із дня вручення. За несвоєчасне внесення коштів передбачені штрафні санкції: за затримку до 30 днів – 10% погашеного податкового боргу, понад 30 днів – 20%.

Нагадаю: даний податок, який належить до місцевих, був введений з 01.01.2013 р. Запитань по ньому було багато. Податківці різних рангів давали численні роз’яснення для громадян з приводу його оплати в електронних та друкованих засобах масової інформації. Та далеко не завжди потенційні платники могли розібратись у вузлуватих формулюваннях офіційних документів. Тому бажаючим пропонувалося звертатися до податківців для звірки даних щодо житлової площі об’єкту нерухомості, який підлягає оподаткуванню, пільги зі сплати податку, ставки податку та нарахованої його суми (розраховується на підставі документів, що підтверджують право власності на об'єкт оподаткування та місце проживання (реєстрації)).

Платників податку на нерухоме майно, за інформацією Іванківської МДПІ (яку вона, у свою чергу, отримувала від Міністерства зборів і доходів), на території нашого району виявлено зовсім небагато. Податківці пояснюють це відсутністю безпосереднього доступу до реєстру власників нерухомості, а також нинішньою ситуацією на ринку нерухомості, за якої більшість житлових об’єктів незареєстровані або перебувають на колишніх господарях, яких вже нема в живих.

Ті ж громадяни, з яких стягуватиметься податок, є власниками більше, ніж одного об’єкту нерухомого майна. Відповідні податкові повідомлення-рішення вже сформовані і навіть особисто будуть їм вручені, коли платники з’являться до податкової інспекції для уточнення даних щодо житлової площі належних їм об’єктів. (До речі, ставку податку, яку визначають місцеві ради, у нас затверджено на рівні 1%. Тому за кожен квадратний метр житлової площі власники оподатковуваних об’єктів нерухомості будуть сплачувати 11,47 грн.). Загалом серед житлових будинків та квартир на території Іванківського району нема жодного об’єкту, який би перевищував встановлені законом неоподатковувані 250 м.кв. і 120 м.кв. для будинків і квартир відповідно.

Отож, нині багатьом потенційним платникам просто пощастило. Проте в подальшому, тобто в наступні роки, податківці будуть доповнювати відомості про власників нерухомості, удосконалюючи загальну базу даних та виявляючи реальних платників податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки. До того ж, податок надходить до місцевих бюджетів сільських та селищних рад. Й надалі ці кошти планується використовувати на поліпшення інфраструктури населених пунктів – будівництво доріг, дитячих майданчиків та інше.

Вирізка з газети: http://www.tribunapr...

12 липня 2013

Шестерова Яна, користувач 1ua
Яна Шестерова
Тема: Правоохоронна діяльність

Попередження насилля в сім'ї – проблема державна

Насильство в сім'ї є однією з найбільш розповсюджених форм порушення прав людини. У більшості випадків протиправні дії проти когось із членів родини супроводжуються актами агресії, приниження та жорстокої поведінки. Подібні дії з боку насильника приводять до негативного фізичного, психічного та соціального стану здоров'я постраждалої особи чи кількох осіб, членів цієї родини.

Здійснення заходів з попередження насильства в сім'ї, протидія та запобігання будьяким його проявам, надання правової допомоги особам, які потерпають від насильства в сім'ї мають законну підтримку на рівні держави.

Верховною Радою України ухвалено Закон України «Про попередження насильства в сім'ї», яким визначено органи, на які покладається здійснення заходів з його попередження, їхні повноваження та відповідальність осіб, які вчинили насильство в сім'ї. Крім цього, розпорядженням Кабінету Міністрів України від 01.12.2010 року № 2154р затверджено План заходів з проведення Національної Кампанії 'Стоп насильству' на період до 2015 року. Прийняття законодавчої бази у сфері попередження насильства в сім'ї свідчить про винесення цієї проблеми з розряду приватної проблеми родини на державний рівень.

Відповідно до ч. 1 ст. З Сімейного Кодексу України, сім'ю утворюють особи, які спільно проживають, пов'язані спільним побутом та мають взаємні права та обов'язки. Тлумачення цієї норми означає, що сім'єю є не тільки особи, які перебувають в зареєстрованому шлюбі, але й особи, які проживають у громадянському шлюбі та члени їхньої родини.

Також, відповідно до положення ч. 4 ст. З Сімейного кодексу України, підставою для сімейних правовідносин окрім шлюбу, визнаються кровне споріднення, усиновлення та інші підстави, що не суперечать моральним засадам суспільства. Наприклад, захистом правових органів можуть користуватися мати чи батько, якщо вони піддаються насильству з боку власних дітей; брат чи сестра, якщо вони піддаються насильству з боку дядька чи тітки тощо.

Окремо слід зазначити, що норми цього законодавства передбачають дії, спрямовані на захист дітей від жорстокості та насильства не тільки з боку батьків. Вони також поширюються на осіб, які їх замінюють – усиновителів, опікунів (піклувальників), прийомних батьків, батьківвихователів.

Особи, які вчинили насильство в сім'ї, несуть адміністративну, цивільну та кримінальну відповідальність. Так, ст. 1732 Кодексу України про адміністративні правопорушення за вчинення насильства в сім'ї, невиконання захисного припису передбачена адміністративна відповідальність у вигляді штрафу від 51 до 170 грн., виправних робіт – від 1 до 2х місяців з відрахуванням двадцяти процентів заробітку та адміністративний арешт – від 5 до 15 діб. За вчинення легких тілесних ушкоджень при прояві насильства в сім'ї може настати кримінальна відповідальність згідно зі ст. 125 Кримінального кодексу України, якою передбачено такі види відповідальності як штраф від 850 до 1700 грн., громадські роботи від 200 до 240 годин або виправні роботи до 1 року, адміністративний арешт до 6ти місяців та обмеження волі до 2х років.

Вирізка з газети: http://www.tribunapr...

12 липня 2013

Шестерова Яна, користувач 1ua
Яна Шестерова
Тема: Правоохоронна діяльність

Вимагаємо покарати браконьєрів!

Є таке захоплення – рибалка. І якщо ви хоч раз на світанку відправитеся з вудочкою на річку або ставок, коли у ваших руках, виблискуючи лускою, заб’ється рибка, коли ви покуштуєте юшки з запахом багаття – то назавжди залишитесь у полоні цього здорового хобі.

Зазвичай рибалки ловлять вудками або спінінгом, тобто дозволеними знаряддями. Але зустрічаються й такі, що намагаються глушити рибу вибухівкою або електричними пристроями. Після кожного такого вчинку з’являються тисячі загиблих рибин…

Цей випадок відбувся тиждень тому на мальовничому ставку села Федорівка. Діючи під покровом ночі, група злочинців завдала ставку непоправних збитків, використавши електровудку. Як не намагалися браконьєри діяти «шитокрито», як не ховали в кущах своє авто, серед односельців знайшлися свідки, які вийшли з довколишніх домівок, стривожені опівнічним миготінням ліхтариків, сплесками води та приглушеним говором. Вони й упізнали в одному з браконьєрів 30річного онука похилої жительки села, який постійно проживає в Іванкові. Впізнали і службовий мікроавтобус, який той використав вночі у неслужбових цілях – для навантаження свого браконьєрського рибного видобутку.

Коли ж рановранці сільські дітлахи звично прибігли з вудками на ставок – побачили жахливу картину: вода була усіяна рибою з роздутими животами.

– Крім вбитої електрошоком риби, – говорить мешканець села Володимир Грецький, – ми почали знаходити інших померлих тварин – жаб і навіть бобрів. А сам спаплюжений ставок швидко завоняв і покрився білястою слизькою плівкою. Адже під впливом високого електроструму його різноманітні рибні запаси, а також безліч черв'яків, молюсків, рачків, пуголовків та інших водних істот, затонули, загнили і рясно устелили дно. Перебувати поблизу ставка нині небезпечно: розвелися трупні мухи – розповсюдники зарази. Ми побоюємося, аби брудна вода не потрапила до колодязів…

– Вранці після скоєного «двоногих хижаків з електровудкою» бачили на Іванківському ринку: вони приторговували електрошокованою рибою, яку ми з такою любов’ю розводили кілька років, – розводить руками мешканець села Павло Ульянкін. – Отака патологічна спрага наживи, коли «після мене – хоч потоп» та «риби на мій вік вистачить»…

Зважаючи на вищевикладене, обурені мешканці села Федорівка звертаються до місцевих правоохоронних органів з вимогою покарати браконьєрів, котрі порушили екологічний стан їх місця проживання.

Довідка. Електровудка – це незаконне знаряддя вилову риби методом подачі у воду потужного електричного розряду. Струм від трансформатора надходить на металевий ободок сачка і через нього – у воду. У результаті так званої анодної реакції риба рухається до джерела електроструму, поки її не паралізує ударом. Тоді браконьєри швидко збирають її сачком. Риба, яка уникла загибелі (виживає не більше 5%), через ураження репродуктивних органів втрачає можливість нереститися, у неї зміщуються хребці, ламається хребет.

–16 лютого 2010 року набрав чинності Закон України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України з питань мисливського господарства, полювання та рибальства, охорони, використання і відтворення тваринного світу», яким запроваджено кримінальну відповідальність за використання електроструму при здійсненні рибальства. Тож електровудка, як один з найбільш варварських методів браконьєрського лову, суворо заборонена законодавством України з причин катастрофічних наслідків для іхтіофауни, а риболовля за допомогою електроструму підлягає кримінальному покаранню.

Вирізка з газети: http://www.tribunapr...

18 червня 2013

Шестерова Яна, користувач 1ua
Яна Шестерова
Тема: Правоохоронна діяльність
Бережіть ліс від пожеж!

Навесні, влітку всім нам дуже подобається відпочивати на природі, а особливо – в лісі. Хочеться, щоб куточок лісу, який ми обираємо для відпочинку, був мальовничим, незасміченим, взагалі незайманим. Але слід ще раз нагадати, що, починаючи з квітня місяця, розпочався пожежонебезпечний період. Цей період триває до жовтня місяця включно.

За квітень 2013 року на території лісового фонду ДП 'Іванківський лісгосп' виникло 5 лісових пожеж, через які постраждали ґрунтова рослинність та мілколісся загальною площею 1,95 га.

З настанням літнього періоду лісгосп знаходиться в постійній готовності (на сьогодні для боротьби з лісовими пожежами в ДП «Іванківський лісгосп» в наявності 5 пожежних автомобілів, мотопомпи – 4, 8 колісних тракторів з плугом типу ПКЛ70, 2 патрульні автомобілі та інше протипожежне обладнання та засоби пожежогасіння). Проводиться регулярне патрулювання лісових масивів і оперативне гасіння спалахів в насадженнях. При виникненні пожежі в лісі в першу чергу треба повідомити в найближче лісництво: Леонівське лісництво (0672320621), Феневицьке лісництво (0972837291), Білоберезьке лісництво (0976633841), Розважівське лісництво (0973114559), Обуховицьке лісництво (0672320573), Жеревське лісництво (0674571886), Макарівське лісництво (0672767751), Оранське лісництво (0974839486); лісгосп (51840, 53629, 0672480926, 0979132134, 0966651206), найближчу сільську раду або пожежнорятувальну службу за телефоном «101», а після цього намагатися, в разі можливості, загасити полум'я.

Шановні громадяни, не допускайте спалювання сухої рослинності! Відпочиваючи на природі, подбайте про те, щоб ваш відпочинок був максимально безпечним як для вас, так і для навколишнього середовища!

15 червня 2013

Шестерова Яна, користувач 1ua
Яна Шестерова
Тема: Правоохоронна діяльність

“УПРАВУ” ТАКИ ДОВЕДЕТЬСЯ ШУКАТИ. ГРОМАДОЮ...

У грудні минулого року “Трибуна праці” опублікувала статтю “Нема управи?”, в якій розповідалось про конфліктну ситуацію місцевого органу самоврядування з кафе-барами “Дорожнє” та “Стимул”. Селищна рада й досі відстоює право місцевих жителів спокійно проводити вечори й ночі, не слухаючи криків і п’яного галасу неадекватних відвідувачів приватних забігайлівок, розташованих поруч з їхніми житлами...
На підставі пункту 4 розділу б) статті 30 Закону України “Про місцеве самоврядування” (див. примітку), свого часу для цього було прийнято кілька рішень (останнє з таких – від 5 квітня 2011 року №90 “Про впорядкування режиму роботи магазинів, кіосків, павільйонів, секцій та розважальних закладів на території Іванківської селищної ради та заборону роздрібної торгівлі алкогольними напоями та пивом в дрібно-роздрібній (нестаціонарній) торгівельній мережі (павільйони, кіоски, намети тощо)”. Третій його пункт обмежував роботу кафе-барів та ресторану до 23.00 (крім окремих випадків обслуговування за індивідуальним замовленням). А пунктом четвертим торгівля алкогольними напоями та пивом у магазинах і т.д. (за винятком закладів громадського харчування) заборонялась з 21 години вечора до 8-ої ранку.
Оскільки в згаданих кафе-барах (і не тільки в них) режим роботи часто порушувався, їх власників попереджували про недопустимість цього, штрафували. А коли ці заходи ніяк не вплинули на порушників громадського спокою, 6 вересня минулого року сесія селищної ради прийняла рішення “Про тимчасове припинення роботи “Стимула” та “Дорожнього”.
Проте замість того, щоб з розумінням поставитись до потреб місцевого населення, власниця кафе “Дорожнє” подала до Іванківського районного суду адміністративний позов “Про визнання протиправними та скасування рішень органів місцевого самоврядування в частині, що стосується прав споживача”.
Незважаючи на наші докази, рішення суду першої інстанції було не на користь органу місцевого самоврядування. Залишались сподівання на справедливий розгляд справи Київським обласним апеляційним судом. Проте нещодавно ми програли і його. Щоправда, дуже своєрідно: представника селищної ради ніхто нічого не запитував – у залу суду його запросили тільки для того, аби... зачитати вже готову ухвалу.
Теоретично селищна рада могла б подати касацію. Але, по-перше, для цього потрібен час, а по-друге, нема гарантії, що судді все-таки стануть на бік місцевих мешканців, а не деяких підприємців. Тому селищна рада вирішила піти іншим шляхом і попросити знайти, образно кажучи, “управу” на власників нічних барів у громади.
Для обговорення ситуації, що склалася, та з метою уникнення скарг мешканців Іванкова на порушення тиші, впорядкування обліку та встановлення зручного для населення режиму роботи об’єктів торгівлі, ресторанного господарства і сфери послуг у населених пунктах Іванківської селищної ради, 11 квітня цього року о 10.00 в залі засідань ДШМ ім. Марії Примаченко (музична школа) відбудеться відкрите засідання виконавчого комітету. На нього запрошуються всі бажаючі і небайдужі жителі райцентру та прилеглих сіл (підприємці, які володіють кафе-барами та торгівельними точками, де продаються алкольні напої, попереджені про засідання персонально). Кожен з присутніх зможе висловити власну думку чи внести пропозицію до рішення, що обговорюватиметься на виконкомі, – “Про впорядкування режиму роботи магазинів, кіосків, павільйонів, секцій та розважальних закладів на території Іванківської селищної ради та заборону роздрібної торгівлі алкогольними напоями та пивом в дрібно-роздрібній (нестаціонарній) торгівельній мережі (павільйони, кіоски, намети тощо)”.
Примітка.
Згадуваний пункт закону гласить, що до компетенції органів місцевого самоврядування також належить (цитата): “Встановлення за погодженням з власниками зручного для населення режиму роботи розташованих на відповідній території підприємств, установ та організацій сфери обслуговування незалежно від форм власності».

Вирізка з газети: http://www.tribunapr...

6 квітня 2013

Шестерова Яна, користувач 1ua
Яна Шестерова
Тема: Правоохоронна діяльність

ХВИЛИНА ЗАДОВОЛЕННЯ І... ВІК ЗА ГРАТАМИ?

...Дев’яте березня для жителя Володарки Поліського району Олексія (імена змінені з етичних причин) видався звичайним вихідним днем, який він збирався провести, як завше, вдома. Інвалід з дитинства, він не цурався роботи – заробляв на лісозаготівлі. Правда, особисте життя не складалось: в тридцять років не мав ні дружини, ні дітей. Але родичі, друзі й однокласники його не забували – часто заходили в гості.
І того дня – не було ще й одинадцяти – в хату зайшли дві жінки – колишня однокласниця Валентина з матір’ю. Вони вирішили продовжити святкування вчорашнього Міжнародного жіночого дня в односельця, який ніколи не відмовляв у гостині. Випили, посиділи, порозмовляли. Як кажуть в такому випадку: ніщо не віщувало біди... Правда, старша жінка змушена була повертатись додому сама, бо доньку так розморило, що вона заснула у кімнаті на одному з ліжок.
За яким сценарієм розвивались події далі – можна судити тільки зі слів Олексія. З часом експерти підтвердять або спростують його пояснення. Проте, співпрацюючи зі слідством, чоловік розповів таке.
Залишившись наодинці зі сплячою однокласницею, Олексія “потягнуло” на чоловічі “подвиги”: можливо, далося взнаки не тільки випите спиртне, а й постійна відсутність жіночої уваги... Це залишилось би, скоріше, психологічною проблемою, якби наслідки неконтрольованого сексуального потягу не були такими трагічними.
Спросоння й напідпитку Валентина не зуміла дали гвалтівнику відсіч. Її спроби боротися швидко захлинулися перед чоловічою силою... Але опісля вона дала волю емоціям і наобіцяла чоловіку всі можливі кари і звернення до міліції. Очевидно, погрози були цілком реальними, бо чоловік по-справжньому злякався. Але замість того, щоб вирішити проблему якось по-людськи (попроситись, вмовити не доводити справу до міліції, зрештою, компенсувати моральні збитки), Олексій вчинив, як загнаний в пастку звір: напав першим...
Зброєю вбивства стали ніж, яким він вдарив жертву по шиї, та молоток – по голові. За свідченням спеціалістів, саме відкрита черепно-мозкова травма стала причиною смерті потерпілої. Дочекавшись, поки стемніє, чоловік виніс покійну за будинок і ... закопав неподалік на глибині одного метра.
Щодо зникнення доньки її батьки звернулись до Іванківського райвідділу міліції чомусь лише 13 березня. Можливо, сподівались, що вона пішла в сусіднє село до громадянського чоловіка, з яким у них є спільна донька-першокласниця? Як би там не було, а оперативні співробітники швидко з’ясували, що останнім, хто бачив Валентину, був саме її однокласник. Олексій дійсно визнав, що пив того дня з жінкою, але куди вона пішла далі – не знає.
Йому можна було б повірити: чоловік говорив спокійно й переконливо. Проте професійне чуття підказувало: не все тут гаразд. Тому оперативникам була дана вказівка перевірити присадибну ділянку поруч з будинком: часто буває, що злочинці переховують труп неподалік власного житла...
Дійсно, відразу за помешканням міліціонери помітили місце, де земля була помітно порушена. “Що там?” – запитали в господаря. “Та сміття з хати виніс і закопав...” – у відповідь... Дивний спосіб ховати домашній непотріб викликав ще більшу підозру, тому Олексію запропонували ту землю розкопати. Вже незабаром з-під грунту з’явилася жіноча рука...
Поки триває слідство, підозрюваний в умисному вбивстві чоловік (ч.1 ст. 115 Кримінального кодексу України – карається позбавленням волі від семи до 15 років ) перебуває під вартою. Правда, якщо експерт підтвердить факт згвалтування, скоєне правопорушення, скоріше всього, перекваліфікують за п.10 ч.2 цієї ж статті (умисне вбивство, поєднане із зґвалтуванням або насильницьким задоволенням статевої пристрасті неприродним способом). Такий злочин карається позбавлення волі на срок від десяти до 15 років або довічним позбавленням волі.
Чи варта була та хвилина задоволення віку за гратами – судити самому Олексію. Тепер у нього багато часу, щоб подумати над зламаними долями, як мінімум, двох людей – молодої жінки та власною.

Вирізка з газети: http://www.tribunapr...

27 березня 2013

Шестерова Яна, користувач 1ua
Яна Шестерова
Тема: Правоохоронна діяльність

ДО ДІЛЬНИЧНОГО – З БУДЬ-ЯКОЮ ПРОБЛЕМОЮ 

Микола Дмитрович КІНДРАТЕНКО, старший ДІМ, капітан міліції, обслуговує населені пункти Ставрівка, Розважів, Жеревпілля, Жерева, Старовичі, Олива, Захарівка, Кропивня, Мокра Корма, Рудня Сидоровицька, Варівськ, Людвинівка, Рахвалівка, Олізарівка, Сидоровичі, Полідарівка, Буда Полідарівська, Жміївка, Верхолісся.

Прийом громадян здійснюється: Розважівська сільська рада – перший вівторок місяця, з 09.00 до 11.00 год., Оливська сільська рада – другий вівторок місяця, з 09.00 до 11.00 год., Кропивнянська сільська рада – третій вівторок місяця, з 09.00 до 11.00 год., Варівська сільська рада четвертий
вівторок місяця, з 09.00 до 11.00 год., Олізарівська сільська рада – перша субота місяця, з 09.00 до 11.00 год., Сидоровицька
сільська рада – друга субота місяця, 09.00 до 11.00 год., Жміївська
сільська рада – третя субота місяця, з 09.00 до 11.00 год.

Тел. 097-826-30-34.

http://www.tribunapr...

23 лютого 2013


1


  Закрити  
  Закрити